Pagina 1 van 5

Hoe en wat: werken met Vijlwas

Geplaatst: zaterdag 01-02-2014, 6:46
door Latinitas
Bijou verkoopt vijlwas in de volgende drie varianten: blauw (zacht), paars (middel) en groen (hard). Ik wil graag dit soort en zulke vormpjes modelleren in een van de drie varianten om het model volgens de Delftse gietmethode te gieten. Het model in de eerste link is ca 5 cm hoog. Ik heb zelf niet de ervaring om een goede keuze te maken uit de drie varianten. Het is de bedoeling dat de vijlwas hard genoeg is om het hameren bij de Delftse gietmethode te weerstaan, maar ook zacht genoeg is om makkelijk gevijld en gezaagd te worden. Ook is het een voordeel als de was makkelijk met een scalpel te snijden is. Welke vijlwas zouden jullie mij aanraden?

Geplaatst: zaterdag 01-02-2014, 8:07
door Aspasia
Er bestaan ook roze vellen was, maar dat is extra zacht daar kun je bijna mee boetseren en is goed te snijden met een scalpel. Zelf vind ik harde was lastiger te snijden met een scalpel. Zelfs als je zachte was gebruikt zou het niet direct vervormen in het oliezand mits je het niet kei hard aan slaat natuurlijk.
Er bestaat ook boetseer was wat erg zacht is en waar je mooie vormen mee kan maken en als je die eerst in de vriezer legt dan kun je er goed mee werken want dan is het wat harder.

Als ik zo'n model zou moeten maken die als je laat zien zou ik toch voor een hardere was gaan. Ik denk dat je zo'n model het beste uit delen kunt maken, draad en plaat was en dan alles aan elkaar zetten.

Geplaatst: zaterdag 01-02-2014, 9:53
door Erika
Zoals je op ene plaatje ziet wat je plaatste gebruikt deze persoon, blauw, maar ook paars
groen breekt snel, althans het was een heeeel fijn was modelletje en dat harde was te brittle, dus die heb ik laten gieten toen.

Maar paars en blauw doen het ook super in zand

ik scalpel niet perse maar zaag, rasp, frees meer en natuurlijk met de wasmodelleerapparaat , maar dat zal zijn wat je het lekkerst vind werken

Geplaatst: zondag 02-02-2014, 6:32
door Latinitas
@Aspasia: voor de modellen die ik wil maken, verwacht ik dat ik aan zagen en vijlen genoeg zal hebben, dus de mogelijkheid om de vijlwas met een scalpel te kunnen snijden is geen noodzakelijkheid. Het lijkt me gezien de kracht van het hameren inderdaad beter om voor een hardere soort vijlwas te gaan zoals blauw of paars. Groen lijkt me gebaseerd op de post van Erika bij nader inzien minder geschikt vanwege de breekbaarheid. Welke vijlwas lijkt jou het meest geschikt? Het moet makkelijk nauwkeurig gezaagd en gevijld kunnen worden.

@Erika: Uit je post lijd ik af dat je vaker met vijlwas werkt. Ik heb geen ervaring met de wasmodelleerstalen (0816096) van Bijou en vraag me af of deze noodzakelijk zijn. Kunnen mijn modellen zoals die in de twee links met alleen een zaag en vijl gemodelleerd worden, of zijn ook de vermelde wasmodelleerstalen noodzakelijk?

Tevens ben ik benieuwd naar de mening van anderen. :D

Geplaatst: zondag 02-02-2014, 10:21
door Aspasia
Zodra je gaat vijlen of zagen in was, dan lopen de tanden snel vol en moet je eerst weer je gereedschap schoon maken.

Zelf werk ik veel met vrezen die daar geschikt voor zijn, met scherpe en grove tanden.

Blauw is een prima was om dit soort gespen te maken, zelf werk ik ook wel met licht groene spuitwas van bijou.

Als het allemaal zo nauwkeurig moet dan maak je er toch een in zilver en maak je daar een mal van met quick sil, dat groene spul werkt super makkelijk.

Geplaatst: zondag 02-02-2014, 12:03
door Willem Parel
Er zijn ook wel speciale wasvijlen, deze hebben een behoorlijke grofte en lijken veel op houtraspen.
Ze zijn er wel in het klein en groot, ik vind ze wel handig voor de snelle voorbewerking.
Daarna is het schrapen en kerven tot het eindresultaat.
Om te zien of je overal je waslaag even dik hebt is het handing om een lamp achter je werkstuk te plaatsten, je was schijnt dan door en je kunt aan de donkere plekken precies zien waar het dikker is.
Bij sommige wassoorten kun je om een mooi glad oppervlak te krijgen het model steeds even kortstondig onderdompelen in een pot met kokend water, net zo vaak tot je het gewenste resultaat hebt. Maar ik weet niet of alle wassoorten daarvoor geschikt zijn, even een kwestie van uitproberen met een proefstukje.

Geplaatst: zondag 02-02-2014, 20:44
door Erika
Die spatels zijn wel fijn voor het afwerken, althans ik schraap er mee na het vijlen met die grove wasvijltjes en freesjes om daarna vaak nog glad te schuren. Bij strakkere modellen dan.
Licht eraan wat ik moet maken welke techniek die ik gebruik. maar die gespen moet je eind komen met zagen vijlen, frezen en afwerken.

En als het breekt dan smelt je het weer vast. !
Of soms lijm ik het even vast als het al bij maken van de zandmal is.

Boetseerwas is ook leuk maar werkt niet voor delfts aarde. te zacht
maar wel voor verloren wasmethode. Ook leuk

Geplaatst: zaterdag 15-02-2014, 6:07
door Latinitas
Ik heb nog even contact opgenomen met diegene die de modellen op de foto`s heeft gemaakt. Hij gebruikt rood of paars, dus blauw of paars lijkt me geschikt.

Bijou verkoopt deze verstekbak die alleen geschikt lijkt te zijn voor de cilinder-vormige stukken was. Die grotere wasblokken passen er niet in. Ik heb zo`n verstekzaag met een fijn zaagblad. Kan deze met fijn zaagblad zonder probleem gebruikt worden om die grotere blokken was mee te zagen, of is dat te ruw?

Geplaatst: zaterdag 15-02-2014, 9:35
door Erika
tis maar was, gewoon doen, ik zaag die brokken door met een ijzerzaagje. al;s ik dat met de handzaag moet doen......

je 'stof' kun je weer omsmelten

Geplaatst: zaterdag 15-02-2014, 9:39
door @tjuh
als je een hoog zaagblad hebt (vanaf ongeveer 1cm) dan zou het best kunnen (zoals op de 1ste foto van BM ) als je met een goudsmidzaag werkt dan dien je spiraalzaagjes te gebruiken, dit omdat gewone zaagjes de was vanwege de wrijving weer aan elkaar laat smelten en je zaagblad snel volloopt met was en je dan niet verder kunt en vast komt te zitten in de was.

**zie nu pas je 2de plaatje, zou op zich op lage snelheid moeten lukken maar zou liever toch voor een grovere tand kiezen dan een fijne.

Geplaatst: zaterdag 15-02-2014, 22:56
door Latinitas
Ben erg blij te horen dat die grote verstekzaag ook geschikt is! Ik heb er hier al een staan, dus ik hoef niet die versie van Bijou te kopen. Scheelt me weer ?65,-.

Bedankt voor de hulp :D!

Geplaatst: maandag 17-02-2014, 14:11
door Gast
Misschien een keertje inlopen op een workshop wasmodelleren
gewoon 1 lesje voor alle je vragen

Advies vijlen voor vijlwas

Geplaatst: zondag 23-02-2014, 5:51
door Latinitas
Voor het bewerken van blauwe en paarse vijlwas ben ik op zoek naar geschikte vijlen.

De eerste vijl die ik zoek moet geschikt zijn om blokjes was die net met een verstekzaag gezaagd zijn, te vijlen tot ze de juiste dikte hebben. Bij voorkeur is deze vijl ca. 20 cm lang en ca. 3 cm breed. Ik veronderstel dat een grovere vijl van de Gamma of Praxis zal werken. Welke vijl gebruiken jullie om afgezaagde blokken tot de juiste dikte te vijlen?

De tweede vijl moet geschikt zijn voor het fijnere vijlwerk van zulke wasmodellen. De vijlen (0816095) die Bijou verkoopt zijn te grof voor het fijnere werk en dus niet wat ik zoek. Ik zou daarom een vijl waar normaal metaal mee afgewerkt wordt willen gebruiken voor vijlwas. Deze zoek ik in de platte, ronde en halfronde variant. Mijn probleem is dat ik niet goed weet welk merk en kap ik het best kan kiezen. Ik kan me voorstellen dat een te fijne vijl snel "vol zal lopen" en daardoor snel minder effectief wordt. Mijn tweede vraag is dus: welke vijl kan ik het best gebruiken voor het fijnere vijlwerk van blauwe en paarse was? Zijn de vijlen van DFM kap 0 bruikbaar?

Geplaatst: zondag 23-02-2014, 8:33
door Aspasia
Ik gebruik de frees die word geleverd bij de hulpstukken om was te bewerken, zo hoef je niet die dure spullen te kopen van Matt maar alleen de frees. Hier kan je echt veel mee doen en het werkt nog snel ook maar allen de stift is van 3 mm dus moet je even een oud handstuk op boren tot 3 mm of er een kopen waar de stift in kan, ik dacht dat HBM wel zoiets heeft liggen.

Geplaatst: maandag 24-02-2014, 0:42
door Latinitas
Dankje, Freddy. Alleen ik probeer het zoveel mogelijk met de vijl te doen en "moderne dingen" zoals de frees, dremel etc zoveel mogelijk te vermijden. De vijl levert voor mij een authentieker resultaat op.

Ik ben benieuwd welke vijlen jullie gebruiken. En kan het kwaad als dezelfde vijl voor zowel was als metaal gebruikt wordt?