Een hamerkop is meestal van C45 en kan je het beste in water harden (enkel de baan harden niet het huis).
Ontlaten gaat prima door hem op 200 graden een uur in de oven te leggen.
Meteen een tray koekjes erachteraan en je komt er nog mee weg ook
staal taaier maken
-
- Zeer actief lid
- Berichten: 552
- Lid geworden op: zondag 24-01-2010, 14:06
- Ervaring: Overig
- Woonplaats: Dordrecht
- Contacteer:
- Daniel Houwer
- Zeer actief lid
- Berichten: 1472
- Lid geworden op: zaterdag 04-11-2006, 13:32
- Ervaring: Professioneel goudsmid
- Woonplaats: Haarlem
-
- Zeer actief lid
- Berichten: 552
- Lid geworden op: zondag 24-01-2010, 14:06
- Ervaring: Overig
- Woonplaats: Dordrecht
- Contacteer:
Ik heb tegenwoordig de beschikking over een verwarmt zoutbad maar er hebben hier wel eens dingen in de oven gelegen die je er in een normaal huishouden niet vindt.
Gelukkig heb ik een hele bijzondere vrouw gevonden die dat nog accepteert ook, als ik koekjes bak dan.
Het voordeel van een zoutbad of oven is dat het staal langere tijd op de ontlaattemperatuur blijft en dus rustig kan herkristalliseren.
Met kleine voorwerpen zoals stekers ben je veel zuiverder in je temperatuur en kan je het proces herhalen als je het hardingsprotocol gevonden hebt dat je het beste ligt.
Maar de koekjes zijn natuurlijk het meest belangrijk bij het ontlaten van alle soorten staal.
Zo zijn spritsen het meest geschikt bij hamers en jan hagels weer beter voor ponsjes en beitels.
Vroeger gebruikte men ook wel baden met gesmolten lood of tin maar dat was funest voor de koekjes
Gelukkig heb ik een hele bijzondere vrouw gevonden die dat nog accepteert ook, als ik koekjes bak dan.
Het voordeel van een zoutbad of oven is dat het staal langere tijd op de ontlaattemperatuur blijft en dus rustig kan herkristalliseren.
Met kleine voorwerpen zoals stekers ben je veel zuiverder in je temperatuur en kan je het proces herhalen als je het hardingsprotocol gevonden hebt dat je het beste ligt.
Maar de koekjes zijn natuurlijk het meest belangrijk bij het ontlaten van alle soorten staal.
Zo zijn spritsen het meest geschikt bij hamers en jan hagels weer beter voor ponsjes en beitels.
Vroeger gebruikte men ook wel baden met gesmolten lood of tin maar dat was funest voor de koekjes
"Quality is a habit not an act"