Pagina 1 van 1

hoorn of een alternatief

Geplaatst: dinsdag 19-02-2019, 15:37
door ingrido
hoorn.JPG


Ik heb op dit forum al heel veel geleerd maar heb nu toch een probleem waar ik niet zo direct een antwoord op vind in de vele posts dus hopelijk kan iemand me toch op weg helpen.
Voor een klant heb ik een tijd geleden een wit gouden ring gemaakt met een hoorn band in verwerkt. Ik dacht dat hoorn vrij duurzaam was maar nu blijken er toch problemen mee te zijn. De klant is sportief en draagt de ring altijd. Bij het zwemmen gaf ze aan dat er al een probleem was. Het hoorn leek wat 'gezwollen' te staan. Na een paar uurtjes zag het er weer normaal uit. Maar een tijdje terug heeft ze de ring gedragen in de sauna en lijkt het hoorn eruit te komen (zie foto). Opnieuw was het na een paar uur weer wat gekrompen maar je blijft het wel zien nu.

Ik ga de ring opnieuw maken voor haar maar natuurlijk wil ik liever niet dat ze weer problemen krijgt. Is dit eigen aan hoorn dat het vocht opneemt? Zijn er alternatieven die duurzamer zijn. Ebbenhout vind ik ook een mooi materiaal maar daar kan ik misschien dezelfde problemen verwachten?
Zijn zirkonium of carbon mogelijke alternatieven? Hoe bewerkbaar zijn die (vijlen, schuren, polijsten)? Wat is de duurzaamheid. Elke info of tip is welkom :-)

Re: hoorn of een alternatief

Geplaatst: dinsdag 19-02-2019, 16:12
door Erika
Hoorn zal zeker wel wat opnemenm zijn toch met porieën en dan inhet zwembad voor een paar uur, en dan nog in een sauna waar het heet en vochtig is... ja dat snap ik wel dat het hoorn gaat werken . Ook al is ebben heel dicht, zitten daar op gaatjes in, dus of dat aflakken, afharsen kan , maar ik zou toch de klant afraden de ringen te dragen tijdens zwemmen en sauna's bezoek

Misschien zou je het kunnen stabiliseren met uv hars


Maar wel aangeven dat het materialen zijn met andere uitzettingscoëfficiën dan de metalen.

Zirkonium zou ook goed kunnen maar dat moet je klinken bijvoorbeeld, kan niet gesoldeerd, maar lijkt in het niets ook op het natuurlijker materiaal wat je nu hebt gebruikt, ik weet niet waarom je daarvoor hetbt gekozen?!
Als het voor het zwart is zou je ook nog bijvoobeeld kunnen kijken naar een zwarte laag uv hars, (ook slijtbaar, want het is maar kunststofO) of verdiept aanbrengen van zwart rhodium
Asl je de zoekfunctie gebruikt op dit forum, kom je meerder topics tegen over deze verschillende manieren van werken.

Re: hoorn of een alternatief

Geplaatst: woensdag 03-04-2019, 15:52
door Sinterklaas
Carbon gebruikt men ook om in ringen te doen.
Maar het is beter om de klant "op te voeden" want niet alles is goed voor ene ring.

Re: hoorn of een alternatief

Geplaatst: zaterdag 13-04-2019, 13:29
door Cees
Een ring die uit meerdere materialen bestaat en aan dergelijke belastingen van temperatuurverschillen wordt blootgesteld dat is vragen om problemen door verschillende uitzettingscoëfficiënten van de diverse materialen. Eerst in de sauna en daarna in een koud dompelbad, ja dan veroorzaak je nogal wat stres op je sierraad. Langdurig in water is voor vele materialen ook niet altijd even bevoordelijk, hout zal bijvoorbeeld ook water opnremen, bij langdurige blootstelling aan een zwembad.