Door de veelheid aan gasaansluitingen en normen is het doorgaans vrij lastig om aan de juiste verloopnippel te komen. Misschien dat Drijfhout (of een andere groothandel) je aan de juiste nippel kunnen helpen. Ik noem Drijfhout omdat ik weet dat ze er een aantal hebben, en omdat ze ervaring hebben met die concentratoren in combinatie met branders.
Op de Develbiss Oxygen Out connector past een "Oxygen Tubing Only Connection": Uit het
Service Manual van de develbiss: 1. Thread the cannula fitting (part #CN100) onto the oxygen outlet port
Hier kun je dan je zuurstofslang op aansluiten (de bestaande nippel eraf halen (netjes demonteren voor later gebruik).
Dat zijn de eenvoudige oplossingen. Ik weet niet hoe handig je bent, maar je kunt zo'n concentrator ook openschroeven en de zuustofslang achter de officiële aansluiting opzoeken en losnemen (bij 'Plastic elbow'). Dan kun je vrij eenvoudig met een passende slangpilaar de zuurstofslang van je brander hierop aansluiten.
Je kunt de zuurstofslang bijvoorbeeld ook op de 'final bacteria filter' aansluiten in plaats van de huidige nippel, of op de uitgang van de 'Flow meter'.

- Capture.JPG (30.25 KiB) 863 keer bekeken
Alles netjes monteren en controleren op lekkage voordat je hem in gebruik neemt. De druk op het systeem is laag, en een zuurstoflek klinkt misschien onschuldig, maar kan toch problemen geven omdat alles door de aanwezigheid van zuurstof brandbaarder wordt.
Ontbranding van materialen en stoffen in zuurstofDe normale zuurstofconcentratie in lucht is zo’n 21%. Het aantal zuurstofmoleculen in pure zuurstof is vijfmaal zo groot als in normale lucht. Bij verbranding kan zuurstof sneller èn intensiever een verbinding aangaan. In pure zuurstof is de ontstekingstemperatuur van vrijwel alle stoffen lager, en de vlamtemperatuur en verbrandingssnelheid hoger dan in atmosferische lucht. Bovendien ontbreekt, zoals bij gewone lucht, de buffer van de inerte stikstof, die ook een deel van de energie opneemt. De verschijnselen bij verbranding van olie, vet en andere brandbare stoffen in een zuurstofomgeving zijn in wezen gelijk aan die onder normale atmosferische omstandigheden.Maar een hogere zuurstofdruk en een hoger zuurstofpercentage verhogen de verbrandingssnelheid. Na ontsteking zullen de brandbare materialen (zoals olie, vet en diverse kunststoffen) explosieachtig verbranden. Dit geldt ook voor veel stoffen (zoals kunststoffen) die onder normale omstandigheden nauwelijks brandbaar zijn.
Om een spontane ontbranding te realiseren, zijn bepaalde omstandigheden nodig, zoals een groot reactieoppervlak, waarbij olie een grotere kans op ontsteken heeft als het in een zo dun mogelijke laag verdeeld is.
Zelfopwarming en zelfontbranding verlopen in pure zuurstof aanmerkelijk sneller dan in normale lucht. Maar wanneer de olie als een dunne film een materiaal met goede warmtegeleiding bedekt, is zelfontbranding niet waarschijnlijk bij normale temperatuur en atmosferische druk; zelfs niet in pure zuurstof.