Pagina 1 van 1

Welke propaanbrander om edelmetaal te smelten?

Geplaatst: woensdag 09-01-2019, 16:05
door Dimitri
Voor het solderen van werkstukken gebruik ik een Little Torch, daar bestaat ook een smeltkop voor maar het plan is om met een geschikte propaanbrander te gaan smelten omdat ik mijn zuurstofflessen niet wil opmaken aan smeltwerk.

Nu is mijn vraag wat een geschikte brander voor het smelten van kleine hoeveelheden zilver/goud is, een groot smeltbakje vol is zal het maximale volume zijn. Daarnaast ben ik benieuwd welke onderdelen naast de brander nog nodig zijn (gasdrukregelaar en reduceerventiel bijv.).

Deze brander lijkt me wel wat maar vraag me af of deze niet wat te licht is voor smeltwerkzaamheden:

https://www.westfalia.eu/nl/shops/verli ... hopping+NL

Ben benieuwd naar hoe jou smeltopstelling eruit ziet!

Re: Welke propaanbrander om edelmetaal te smelten?

Geplaatst: woensdag 09-01-2019, 17:29
door Herman
Sievert is een bekend merk ,dat ik ook gebruik , maar ik heb wel alle brander koppen aangeschaft en dat ervaar ik als prettig .
Ik repareer er ook mijn plat dak ermee .
Het is misschien toch interessant om te kijken bij Bijou Moderne daar zijn goedkopere complete brandersets ,met slang en druk ventiel te koop voor een leuke
prijs .
Bij het smelten start ik op met een stevige Sievert vlam en op het laatste stuk voeg ik een 2de brander toe met zuurstof , werkt voor mij prettig .
gr herman

Re: Welke propaanbrander om edelmetaal te smelten?

Geplaatst: donderdag 10-01-2019, 9:37
door Erika
viewtopic.php?f=9&t=6861


Ik zou als ik jouw was eens gaan kijken voor een gereviseerde zuurstofconcetrator (topic hierboven vol informatie over dit apparaat )
Als je de LT al hebt zou ik gaan voor de smeltkop en dan een concentrator. Daar kun je gewoon mee gieten, of je moet echt groot gaan werken , dan is een smeltoven ook nog een optie.
Hiervoor heb ik jaren met een exact brander gewerkt, eenzelfde idee als een sievert.
Deze staat er nog voor de cursisten om te gieten en groter werk te solderen, ander soldeerwerk doen we met creme brulee branders van 10 euro :P

Als je een zuurstofconcentror zoekt kijk dan op marktplaats of ik zou persoonlijk gewoon stoute schoenen aantrekken en bij een bedrijf vragen of ze een tweedehands niet for medical use hebben. DAt staat op de mijne. Ik kocht deze in 2009. Heb sindsdien al heel wat gegoten (ik werk vooral met bestaand goud van klanten omwerken tot nieuw werk) Ik doe er met recht alles mee, de exact gebruik ik zelf sporadisch en met de cursisten vooral om te gieten.

De kosten van een brander set of een zuurstofconcetrator liggen denk niet heel ver uit elkaar (tweedehands dan) en je bent af van een zuurstoffles die aan de ketting moet in je werkplaats (letterlijk vastgezet moet zijn) en de contracten die je nodig hebt om te vullen of de kosten van een eigen fles.. Zuurstof is er met een druk van de knop en ik kan met aanpassing heel fijn solderen

Re: Welke propaanbrander om edelmetaal te smelten?

Geplaatst: woensdag 16-01-2019, 21:09
door Dimitri
Dank voor alle info! :thx: Heb uiteindelijk voor de smeltkop van Smith gekozen om zo met de LT te gaan gieten. Blijf voorlopig met wegwerpflessen zuurstof/gas werken; via Amazon.de zijn die redelijk voordelig te bestellen. Eerst een goede wals op de kop zien te tikken...