Afkoken

Gereedschap en technieken waarbij je de brander gebruikt zoals solderen, gieten en smelten
Herman
Actief lid
Actief lid
Berichten: 287
Lid geworden op: dinsdag 03-03-2009, 14:31
Ervaring: Amateur (geen cursist)
Woonplaats: Eindhoven

Re: Afkoken

Berichtdoor Herman » donderdag 13-12-2018, 15:36

Hallo Fred.
Hoe gevaarlijk zijn de dampen van Borax , wel het Borax dat wij gebruiken is een mengsel van Natriumboraat ( een zout ) en Boorzuur , ik verwacht dat dit product zo ontstaat bij de bereiding . , Het Boraad en of het Boor wat er in zit is niet echt gezond voor de mens ,veel producten die vroeger gebruikt werden met boor, zoals oogdruppels ( Boorwater ) en ontsmettings vloeistof en boorzalf , mogen niet meer gebruikt worden .
Dus de dampen die ontstaan bij het verhitten van Borax , zijn niet om te juichen het wordt dan ook aangeraden om afzuiging te gebruiken .
Daar staat tegenover dat nog nooit is aangetoond dat zilver en of goud smeden ooit besmetting hebben opgelopen van Boor bij het uit oefenen van hun werk .
Het vervelende is dat er geen goed alternatief is voor het Borax , het is goedkoop en het werkt goed , als je naar de fysische eigenschappen kijkt dan smelt het zout ergens rond de 750 gr celsius en gaat het product koken bij ~~1500 Gr celsius , je mag verwachten dat tot deze temperatuur nauwelijks sprake zal zijn van verdamping en daar kom je niet snel terecht .
Oppassen blijft noodzakelijk .
Gr herman
Geinteresseerd in verwerken van zilver,
steen, hout en ontwerpen maken m.b.v.
deze materialen.
Gebruikersavatar
@tjuh
Zeer actief lid
Zeer actief lid
Berichten: 1224
Lid geworden op: zondag 17-12-2006, 13:16
Ervaring: Overig
Woonplaats: A'dam
Contacteer:

Re: Afkoken

Berichtdoor @tjuh » zondag 02-06-2019, 17:00

Weet iemand trouwens welke stoffen er ontstaan na het afkoken in Aluin?

de koperoxides maken natuurlijk een verbinding, en ik wil graag weten welke.
Herman
Actief lid
Actief lid
Berichten: 287
Lid geworden op: dinsdag 03-03-2009, 14:31
Ervaring: Amateur (geen cursist)
Woonplaats: Eindhoven

Re: Afkoken

Berichtdoor Herman » maandag 03-06-2019, 9:32

Hallo @tjuh
Aluin is een verbinding met de chemische samenstelling KAL(SO4)2 en het bevat ook nog een grote hoeveelheid water 12 H2O .
Wanneer je dit product oplost in water dan valt de verbinding uiteen en vormen er zich losse groepjes die bestaan uit K is kalium , Al is Aluminium en SO4 is het groepje met de naam sulfaat en we noemen ze dan in opgeloste vorm ionen .
Wanneer we gaan afkoken dan zijn er eigenlijk 2 mogelijkheden A) zilver is alleen verhit en koper is gediffendeerd naar het oppervlak en moet verwijderd worden , en B ) er is gesoldeerd met toevoeging van Borax , hierbij is het koper gevangen in het borax en moet verwijderd worden .
Blijkbaar is Aluin in staat dit te doen , ik heb het nog nooit gedaan en zal dat ook nooit doen , want ik zie chemische gezien geen enkel voordeel tov . Vitrex .
Het aanwezige Kalium en Aluminium dat doet helemaal NIETS , het gaat om de SO4 groep , deze groep houdt van veel verschillende elementen maar net iets meer van Koper en vormt dan een blauwe kleur , precies wat het ook doet met VItrex .
Na het schoon koken in de sytuatie A) bevat de oplossing naast k , Al en SO4 een heel klein beetje Cu .
Er vormt zich helemaal GEEN nieuwe verbinding , in de sytuatie B) komyt naast dat wat is reeds noemde nog een heel klein beetje Natrium en BO3 Boraat en nog wat boorzuur H3BO3 , maar ook dan wordt er GEEN nieuwe verbinding gevormd .
Als je nu na heel lang gebruik het water gaat verdampen dan zal zich een blauwachtig Aluin achtig kristal gaan vormen waar niemand iets mee kan en waar niemand op zit te wachten.
Als laatste wil ik opmerken dat als je na verloop van tijd van je oplossing af wil , kwak het hele zootje in de gootsteen en spoel het goed na zodat je zeker bent dat je het kwijt bent , en ga dan NIET wakker liggen van spijt , want alles wat alle zilver en goud smeden gezamelijk in Nederland weg gooien staat in geen enkele verhouding tot wat de legale en Illegale industrie met medeweten van de overheid in het riool doen verdwijnen .
Groeten herman
Geinteresseerd in verwerken van zilver,

steen, hout en ontwerpen maken m.b.v.

deze materialen.
Gebruikersavatar
Briolet
Actief lid
Actief lid
Berichten: 367
Lid geworden op: donderdag 16-08-2012, 9:57
Ervaring: Amateur (geen cursist)

Re: Afkoken

Berichtdoor Briolet » maandag 03-06-2019, 17:04

Herman schreef:Als laatste wil ik opmerken dat als je na verloop van tijd van je oplossing af wil , kwak het hele zootje in de gootsteen en spoel het goed na zodat je zeker bent dat je het kwijt bent , en ga dan NIET wakker liggen van spijt


Dat kun je wel voor jezelf denken, maar mag nooit een advies zijn aan anderen. Je praat hier b.v. over koper afval. Indertijd in Enschede was er ook een grote koperlozing op het riool, door de polaroid fabriek aldaar (althans dat was het vermoeden, wand de dader is nooit gepakt).
Gevolg was wel dat de rioolzuivering een paar weerk van slag was en veel stankoverlast gaf. Een fors deel van de bacteriën die de boel moesten afbreken, waren door het koper gedood. En het duurt blijkbaar weken voordat de zuiverende bacteriën weer voldoende aangegroeid waren.

Bij diezelfde excursie bij de rioolzuivering hebben we het ook over aceton in het riool gehad. Ik werkte op een chemisch lab en daar ging ongemerkt wel eens aceton door de gootsteen. Dat was juist geen probleem. Dat ging er in als koek bij de bacteriën. Maar omdat het aceton bij ons intern gerecycled werd voor hergebruik, was het voor ons toch wel zinvol dit netjes te scheiden.
Herman
Actief lid
Actief lid
Berichten: 287
Lid geworden op: dinsdag 03-03-2009, 14:31
Ervaring: Amateur (geen cursist)
Woonplaats: Eindhoven

Re: Afkoken

Berichtdoor Herman » maandag 03-06-2019, 17:50

hay Briolet
Ik ben zo kwaad geworden vorige week toen ik las dat de regering , de illegale lozingen van het Chemours bedrijf in Dordrecht heeft gelegaliseerd , toen brak mijn schoen of zo iets en dat is niet de eerste keer dat de overheid zoiets tolereerd , er is in het verre verleden ook aan een bedrijf in die buurt een ontheffing gegeven voor het storten van 20 ton chemisch afval per jaar in de Merwede , ach die rivier die stroomde toch maar naar zee .
Ik kan een aardige schatting geven van de hoeveelheid chemisch afval dat door de industrie waar ik ooit werkte via het riool wordt afgevoerd , ik stond er jaren lang bij en ik keek er naar en dan praat ik nog niet over de tonnen drugs afval , die volledig onzichtbaar voorzichtig in het niets verdwijnt ; allemaal dingen waar de burger geen weet van heeft
Ik geef toe iedereen neemt zijn of haar verantwoordelijkheid , dat wil zeggen je mag ook heel netjes je chemisch afval naar de regionale strot plaats brengen dan ben je ook goed bezig .
bedankt voor je reactie Briolet , maar probeer eens te bereken hoeveel gram koper per jaar er bij een gemiddelde Zilver - Goud smid vrijkomt bij het schoon koken , ik ben benieuwd of deze hoeveelheid de 10 gram zal overschrijden .
groeten herman
Geinteresseerd in verwerken van zilver,

steen, hout en ontwerpen maken m.b.v.

deze materialen.
Gebruikersavatar
Briolet
Actief lid
Actief lid
Berichten: 367
Lid geworden op: donderdag 16-08-2012, 9:57
Ervaring: Amateur (geen cursist)

Re: Afkoken

Berichtdoor Briolet » maandag 03-06-2019, 19:01

Herman, het is inderdaad allemaal relatief. Koper is in dit verband ook een geval apart.

Toen de overheid zo'n 20 jaar geleden een nul-emissie beleid wilde instellen voor koper (zoals wel voor Cd en Hg gebeurd is), stond de industrie op zijn kop. Koper is al bij lage dosering een giftige stof, maar de mens gaat ook dood als hij absoluut geen koper meer binnenkrijgt. Het is een onderdeel van een aantal belangrijke enzymen. Omdat koper wel een essentieel sporenelement is, is er toch een toelaatbare ondergrens ingesteld bij lozingen.

Advertentie

Terug naar “Solderen en gieten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast